Asociația Națională Centrală a Asociațiilor de Economii și Împrumut English

Vizită de schimb de experiență în România

15/09/2015

În perioada 07-10 septembrie 2015 reprezentanţi ai Asociaţiilor de Economii şi Împrumut, membri ai Asociaţie Centrale a AEÎ şi SA „Corporaţia de Finanţare Rurală” au efectuat o vizită de schimb de experienţă în România. În această perioadă au fost vizitate CAR Proconcordia (Brăila), CARP Omenia (Bucureşti), CAR SP Moineşti (sucursala Buzău), CAR Prietenia (sucursla Bacău) şi FEDCAR (Federaţia Caselor de Ajutor Reciproc) unde s-a discutat despre activitatea, experienţa acumulată, rezultatele financiare şi problemele cu care se confruntă CAR-urile din România.

Cadrul legal al instituțiilor financiare nebancare din România, în care sunt incluse și casele de ajutor reciproc a fost îmbunătățit cu circa 10 ani în urmă. Aceste instituții au fost plasate sub autoritatea Băncii Naționale a României și abilitate a contribui la dezvoltarea sustenabilă a sectorului financiar nebancar.

Casele de ajutor reciproc (C.A.R.), alături de celelalte instituții de microfinanțare, răspund unei cereri în creștere de servicii financiare și de educație financiară din România. Casele de ajutor reciproc sunt înregistrate și autorizate de către Banca Națională a României ca instituții financiare nebancare de întrajutorare non-profit.

Produsele financiare oferite membrilor caselor de ajutor reciproc sunt împrumuturi pe termen scurt și mediu, asistență tehnică în procesul de accesare a acestora și educație financiară la nivel de bază.

Provocările care confruntă uniunile de credit din România, ca și pe cele din alte țări ale Uniunii Europene sunt legate de lipsa unor resurse financiare și tehnice necesare consolidării și implementării proceselor de îmbunătățire a performanței. Prin aceasta se poate asigura dezvoltarea sustenabilă, în special în domeniile intensiv investiționale ale restructurării sistemelor informaționale, ale dezvoltării infrastructurii, în scopul creșterii adresabilității și îmbunătățirii managementului riscurilor.

Asociaţia Centrală a AEÎ mulțumește FEDCAR România şi SA „Corporaţia de Finanţare Rurală” pentru suportul acordat în organizarea acestei vizite şi speră în continuare la o colaborare reciproc avantajoasă.

Vizita de schimb de experiență în România

© 2024 Toate drepturile rezervate