Asociația Națională Centrală a Asociațiilor de Economii și Împrumut English

De 75 de ani, la nivel internațional se sărbătorește Ziua Uniunilor de Credit

19/10/2023

De 75 de ani, la nivel internațional se sărbătorește Ziua Uniunilor de Credit - a treia zi de joi a lunii octombrie. Această zi reflectă istoria și promovează realizările obținute de uniunile de credit din lume.

Cu acest prilej, Echipa ANCAEÎ adresează tuturor angajaților și membrilor asociațiilor de economii și împrumut din țară, cele mai sincere felicitări, însoțite de urări de bine și respect!

Vă mulțumim pentru responsabilitatea și profesionalismul de care dați dovadă prin activitate productivă și pentru aportul valoros adus la dezvoltarea sectorului!

Împreună tindem să atingem noi performanțe și succese remarcabile oricând și oriunde.

De asemenea aducem felicitări colegilor Uniunilor de Credit de pretutindeni!

Să trăiască Uniunile de Credit!!!!!

Cu drag, Echipa ANCAEÎ!


Scurt istoric – Dezvoltarea sectorului pe teritoriul Republicii Moldova.

1820 - 1940

Primele cooperative de economii și împrumut, au fost create în anul 1820. După care, în 1840 a avut loc adoptarea Legii privind Cooperativele de Economii și Împrumut (CEÎ). În 1918, în Basarabia activau 383 CEÎ care deserveau 426,430 membri. Tot în 1918 a fost creată instituția de stat pentru supraveghere și s-a introdus raportarea de înaltă calitate către autoritatea de supraveghere. Odată cu instituirea durabilă a organizațiilor financiare și de lobby ale CEÎ și furnizarea serviciilor de înaltă calitate, Basarabia, ca gubernie a Imperiului Rus,​ era pe primul loc între gubernii privind dezvoltarea cooperației financiare.

1997 - până în prezent

În perioada modernă, începând cu anul 1997 în Republica Moldova, Asociațiile de Economii și Împrumut zilnic își scriu istoria. Acum 26 de ani,​ Banca Mondială si Guvernul Moldovei au lansat proiectul de Finanțare Rurală cu elaborarea cadrului legislativ și crearea asociațiilor de economii și împrumut (echivalentul uniunilor de credit), Corporației​ de Finanțare Rurală, a Serviciul Supravegherii de Stat și ONG-urilor de dezvoltare și suport. Scopul fiind accesarea creditelor de la donatori pentru membrii AEÎ. Donatorii care au contribuit la crearea sistemului AEÎ sunt:​ Guvernul Olandei, IFAD, DFID, USAID, SIDA.

La finele anului ​ 2022, sectorul AEÎ cuprinde 161 de AEÎ cu licența A - (care nu acceptă depuneri de la membri) și 60 de AEI cu licența​ B - care acceptă depuneri. Împreună au active totale de 70 de milioane de dolari (1,2 miliarde de lei), împrumuturi acordate membrilor - 62 de milioane de dolari (1,1 miliarde de lei), 40 de milioane de dolari - depuneri de economii de la membri (690 de milioane de lei) și 24,5 milioane de dolari - capital (430 de milioane de lei). Asociațiile deservesc 40.000 de membri activi și întrunesc aproximativ 140.000 de membri în total. În ciuda faptului că există mai multe AEÎ cu licența A, cele cu licența B dețin 91% din activele și împrumuturile sectorului, 80% din capitalul sectorului și 100% din depuneri de economii.







© 2024 Toate drepturile rezervate