Asociația Națională Centrală a Asociațiilor de Economii și Împrumut English

Primul Forum al Asociațiilor de Economii și Împrumut

14/10/2011
La data de 12 octombrie 2011 pe platforma Asociatiei Centrale a fost petrecut primul forum al AEI la care au fost discutate un sir de probleme de interes comun pentru AEI. La acest forum au participat si au luat cuvint reprezentantii Acociatiei Centrale a AEI, directori executivi ai AEI, reprezentanti ai Corporatiei de Finantare Rurala, Comisiei Nationale a Pietei Financiare, Bancii Mondiale, Frankfurt School si reprezentantii Microinvest. Acest forum a fost organizat de catre Asociatia Centrala in cadrul programului de sustinere a asociatiilor finantat de Banca Mondiala si implementat de in comun cu partenerul extern – Frankfurt School of Finance and Management.

Doamna Roxana Savescu, sef al echipei de experti Frankfurt School a tinut sa informeze participantii forumului despre implementarea proiectului destinat asociatiilor de economii si imprumut componentele ei si in special despre lansarea Forumului AEI, functionarea acestuia. In prima faza de discutii, directorul general al Asociatiei Centrale a AEI, domnul Efim Lupanciuc a prezentat Fondul de Lichiditati. In urma acestei prezentari au fost atinse urmatoarele puncte:
  • Scopul Fondului de Lichiditati
  • Structura financiara a FL
  • Structura organizatorica a FL
  • Criteriile de eligibilitate pentru aderare la FL
  • Conditiile de asistenta din FL
Deasemenea domnul Lupanciuc a explicat modul de functionare a FL cit si principiile de baza ce stau la baza activitatii FL. Domnul Ion Agachi si-a expus pozitia fata unele intrebari ale AEI cu privire la introducerea masinilor de casa si control de catre autoritatea fiscala. Explicind despre faptul adoptarii unei asemenea legi cit si despre amenzile ce urmeaza a fi aplicate fata de asociatii in cazul nerespectarii cerintelor de utilizare a MCC. Dumnealui de asemenea a mentionat necesitatea conformarii cu prevederile legislative in acest sens precum si despre obligativitatea organului fiscal de a instrui utilizatorii aparatelor de casa. Juristul Asociatiei Centrale a AEI, Alexandru Izbas a prezentat informatii cu privire la platile regulatorii ce urmeaza a fi achitate de catre AEI la CNPF. Deasemenea dumnealui a adresat o solicitare catre reprezentantul CNPF de a explica participantilor forumului despre conditiile, termenii, marimea si modul de achitare a acestor plati. Reprezentantul CNPF, doamna Alina Cebotariov a explicat si a adus argumente cu privire la necesitatea coformarii cu prevederile legale din acest domeniu. A multumit participantii forumului si in special directorii AEI pentru interesul acordat si a incurajat partile implicate sa participe cit mai activ si eficient in cadrul forumului respectiv si in viitor. Deasemenea doamna Cebotariov a mentionat despre necesitatea si importanta lansarii Fondului de Lichiditati al AEI, data lansarii lui cit si despre prevederile legislative in acest sens. Domnul Dorin Marcoci a prezentat un serviciu nou disponibil pe site-ul CFR care va facilita mult activitatea AEI in procesul de gestionare si planificare a lichiditatilor. Programul mentionat are ca scop generarea unui grafic de rambursare individual, bazat pe o gama de date introduse in functie de preferintele clientului. Deasemenea dumnealui a mentionat despre posibilitatea integrarii programului Evida cu aparatele de casa. O tema aparte a discutiei a fost faptul crearii unui nou site dedicat in special AEI (www.aei.md) si constituirea in cadrul acestui site, a unui forum de intrebari-raspunsuri (forum.aei.md) ce urmeaza sa facilitize comunicarea si schimbul de experienta intre administratorii AEI, cit si sa execute rolul unui ghid in activitatea zilnica a AEI. Doamna Viktoria Stefaniuk - expert al Frankfurt School, a informat participantii despre actiunile si instrumentele care urmeaza a fi elaborate si introduse in activitatea AEI in cadrul componentei de gestiune a riscurilor AEI. Presedintele Consiliului Asociatiei Centrale, domnul Ion Gangura a tinut sa mentioneze necesitatea consolidarii intregului sistem al AEI, necesitatea colaborarii reciproce cu scopul abordarii noilor provocari care stau in calea dezvoltarii intregului sistem a AEI. Deasemenea dumnealui a impartasit idea aderarii asociatiilor la biroul istoriilor de credit, care va avea ca scop facilitarea activitatii de creditare cit si minimizarea riscului de creditare in AEI.
Urmatorul forum al asociatiilor este planificat pentru luna ianuarie anul viitor.
- Agenda forumului
- Prezentarea Fondului de Lichidităţi
© 2024 Toate drepturile rezervate